Mennyire hiszünk a holdraszállásban?

Mennyire hiszünk a holdraszállásban?

Július 20-án lesz a holdraszállás 50. évfordulója. Egy olyan (nem csak tudomány-)történelmi eseményé, amelyben a modern társadalom nem elhanayagolható része legalábbis kételkedik. Hogy mekkora a tagadók aránya és milyen mértékű a kétkedésük, arról kevés informcióval rendelkezünk, a témát célzó felmérések ugyanis meglehetősen ritkák. Az USA-ban 6-9% körülire (Gallup, 1999 és Pew, 2013 felmérések) tehető azoknak az aránya, akik szerint soha nem járt ember a Holdon. Ugyanez az arány az Egyesült Királyságban 16%-tól (YouGov, 2018) 25%-ig (Engineering & Technology, 2009) terjedő szórást mutat; míg Oroszországból szignifikánsan magasabb, 28 (Public Opinion Foundation, 2000) és 57%-os (VTSIOM, 2018) adatokat találni.

Magyarországon készült felmérést nem találtam.

 

Ez okból kifolyólag (még mielőtt a következő hetekben átrágjuk magukat a rideg tényeken) kérem a blog olvasóit, hogy nyilvánítsanak véleményt a témában. A felmérés ettől természetesen nem lesz reprezentatív (sőt, a mintavételezés biztosan torzít az eredményein), mégis, egy kezdetleges támpontot nyújthat abban a kérdésben, hogy milyen hazánkban a holdraszállás megítélése fél évszázaddal később. Az eredményeket a következő bejegyzésben fogom ismertetni.

 

 A felmérés csak pár percet vesz igénybe (a kitöltéshez Google-fiók szükséges):

 

 

A kitöltés végén kattins a “KÜLDÉS” gombra!

Köszönöm a válaszokat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fiction-ről egyaránt.

Facebook Comments Box