Tíz érdekes kérdés – tíz egyszerű válasz

Tíz érdekes kérdés – tíz egyszerű válasz

Az egyetem tv youtube csatornájának vendégeként tíz olyan csillagászati kérdést igyekeztem röviden megválaszolni, amely sokak fantáziáját megmozgatja. Valóban végtelen az Univerzum? Honnan és hova tágul?

mystery_universe.jpg

A szegedi egyetem tv Választár műsorában a meghívott kutatóknak tíz, a szakmájukhoz kapcsolódó kérdésre kell tömören és közérthetően válaszolni (a két kritérium közül az egyikkel mind a mai napig hadilábon állok…). A videó címében is szereplő kérdésre például csak olyan kacifántosan sikerült válaszolnom, hogy azzal már a vágónak kellett elbánnia… szóval igen, jelen ismereteink szerint valóban úgy tűnik, hogy végtelen az Univerzum.

 

A körülményeknek megfelelően a csillagász a kanapé kényelméből válaszolt.

A tíz kérdésből hetet előre elküldtek a szerkesztők, három viszont meglepetésszerű volt. Közös tulajdonságuk pedig, hogy nem szigorúan szakmai témákra vonatkoztak, hanem az űrkutatás és a csillagászat (sőt, a kozmológia) területéről szemezgetnek olyan témákat, amely mindenkit érdekelhet. (Kivéve a tízest. A tízes nem fog mindenkit érdekelni.)

 

1. Mik pontosan a fekete lyukak és mi van bennük?

2. Mik pontosan a hullócsillagok?

3. Mi történne, ha űrruha nélkül kikerülnénk a világűrbe?

4. Elképzelhető, hogy léteznek idegenek, csak szándékosan nem akarják felvenni velünk a kapcsolatot?     (Én speciel megérteném az aggályaikat.)

5. Mi volt az Ősrobbanás előtt?

6. Bolygó-e a Plútó, és miért vannak viták körülötte?     (Ha hosszú ‘ú’-val írod, akkor igen.)

7. Megtörténik-e valaha is, hogy a Naprendszer összes bolygója felsorakozik egy vonalba?

8. Mi a sötét anyag, és létezik-e valójában?

9. Az Univerzum valóban végtelen? Honnan és hova tágul?     (Hé, ez valójában két kérdés volt!)

10. Mi az összefüggés az asztrológia és asztronómia között?

 

Köszönet a meghívásért!

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fiction-ről egyaránt.

Facebook Comments Box