Thrawn: egy legenda útjának rögös kezdete

Thrawn: egy legenda útjának rögös kezdete

2019-ben jelent meg, immár a kánon részeként, a harmadik Thrawn-regény Timothy Zahn tollából. Bár legutóbbi írásomban egy trilógia végeként hivatkoztam a műre, valójában az egyes könyvekre külön-külön kérte fel az írót a Disney. Mivel a regények sikeresek lettek, 2019. október 4-én a New York Comic Conon bejelentették, hogy ezúttal egy egész trilógiát kértek az amerikai írótól – a rajongók legnagyobb örömére. Thrawn jelene és jövője azonban elég képlékeny a Star Wars-univerzumban, a Lázadók (Rebels) sorozat végén ugyanis a chiss admirálisnak nyoma veszett. A Disney érezhetően nem akarta már most eldönteni az egyik legnépszerűbb karaktere sorsát, így inkább egy előzménytrilógiát rendeltek Zahntól, amely a Chiss Birodalomban játszódik. Az eredetileg 2020 májusára ígért könyv megjelenési dátumát a vírushelyzet miatt többször is halasztották, végül 2020. szeptember 1-jén került a boltok polcaira. Vendégposzt következik ProfPhysx tollából.

book_cover.png

A jogtulajdonos Disney-nek számos kikötése volt az íróval szemben annak érdekében, hogy ne keletkezzenek ellentmondások a kánon eddig felépített vagy tervezett részeivel. Így például nem véletlen, hogy a Disney égisze alatt megjelent újkori Thrawn-kötetek a karakterekre fókuszáltak; történeteik között nem volt jelentős átfedés, és csak említés szintjén volt jelen a Chiss Birodalmat célzó fenyegetés, amely a főhős motivációit is szolgáltatja. Szintén a Miki egér birodalom kérése volt, hogy Zahn nem hagyhatott helyet a történet galaxison belüli folytatásának a Thrawn – Treason végén. Ugyanakkor a Star Wars-kánon többi részétől való izolációnak pozitív hozadéka is akadt. Mivel az új regények a közelmúltban, egy olyan régióban játszódnak, amelynek nincs befolyása a már megjelent filmekre, sorozatokra, és jelenleg a Disney nem is számol velük, Zahn sokkal nagyobb szabadságot kapott a munkájához. Az új alkotás ebből és a trilógia nyitó szerepéből adódóan eltér az eddigiektől. Bemutatja a karaktereket és a helyszínt egy olyan eseménysorozaton keresztül, mely bár egy kerek történetet mesél el, legfontosabb szerepe, hogy megadja az alaphangot a folytatásoknak.

thrawn-ascendancy-chaos-rising-blue-edges.jpg

 

A történet fő szála a Klónok Háborúja alatt játszódik, főleg az Ismeretlen Régiókban, de pár apróbb, ám annál fontosabb részletet is láthatunk abból, hogyan lett Thrawn a Mitth család és a flotta tagja. Az események nagyrészt a Chiss Birodalmat körülvevő Káoszban zajlanak, de felbukkan a birodalom székhelye, a Csilla, valamint a Köztársaság is tiszteletét teszi pár oldal erejéig. A mű fő konfliktusforrása a főhősünk egyedi gondolkodásmódja, amelyből kifolyólag Thrawn (saját népe érdekét szem előtt tartva) szembemegy a chissek bezárkózást és be nem avatkozást hirdető politikájával.

 

Habár a politikai ellenszél motívuma a korábbi (időben később játszódó) történetekből is ismerős lehet, a fiatal tisztnek (rangidős kapitány a történet során) ezúttal sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a saját oldalán. Ahogy egyre jobban megmutatkozik a chiss kultúra, a politika és a Kilenc Vezető Család közti hierarchia, láthatjuk ezt az ellentétet, a passzív és progresszív felek csatáját a nagyobb egészben is kibontakozni. Habár a történetben már adva van egy közös ellenség, a hangsúly mégis a chissek belső ellentétén van, amely sebezhetővé teszi őket egy külső fenyegetéssel szemben. Már a könyv elején megmutatkozik az izolációs, önközpontú hozzáállás, amelynek korlátai miatt oly nagy szüksége van a népnek Thrawnra. Analitikus gondolkodásmódja, és hogy ösztönösen képes kapcsolatot találni egymástól szinte teljesen független dolgok között, pótolhatatlanná teszi őt a chissek túlélése érdekében. A történet elején ezt természetesen még csak nagyon kevesen látják, sőt, proaktív szellemiségét a többség egyenesen fenyegetésnek értékeli, amellyel pusztulást hozhat birodalmukra

thrawn_symbols.pngA fiatal Thrawn, háttérben a Chiss Birodalom és a Kilenc Vezető Család címere. A chiss kultúra és a politikai küzdelmek meghatározóak a könyvben.

 

Ezt a fenyegetettséget lehetett volna talán kicsit közvetlenebbül is bemutatni. Azon két tanácstaggal, akik leginkább ellenzik a tevékenységét, Thrawn csak a visszaemlékezésekben, fiatalon beszél. Ezekben is még azelőtt, hogy a róla kialakított képük túllépett volna egy jelentéktelen, a Mitth családba nemrég befogadott tiszten. A fő szálban a háttérben szövetkeznek főhősünk ellen, és mintha igyekeznének inkább kitérni az útjából, mint hogy szemtől szembe kerüljenek vele. Mindezt nem magyarázza a félelem Thrawn taktikai zsenijétől, hogy esetleg átláthat rajtuk, hiszen inkább írják sikereit a szerencse, mintsem tehetsége javára. Mivel a könyvben a karakterek gondolatai legalább olyan fontosak, mint kimondott szavaik, a tanácstagok és Thrawn között egy-két interakciót bele lehetett volna illeszteni a történetbe, ahogy ez több másik mellékszereplő esetében meg is történt.

 

Az olvasók számára új világ bemutatása, valamint az ideológiai konfliktusok mellett a chisseket fenyegető valós veszély feltárása és likvidálása adja a regény harmadik alappillérét – egyben a történet szinte teljes egészét. A küldetés miatt sokszor kell a Káoszba, vagy azon túlra merészkedni, melyet a Thrawn miatt félelemben élő vezetők számos módon próbálnak megakadályozni. Válaszul a parancsok sajátos értelmezésétől Thrawn eljut egy pontig, ahol sokan már hazaárulást kiáltanak. Az utolsó fejezetben, az epilógusban Timothy Zahn nevet adva az antagonistának felvezeti a történet folytatását. Azt, hogy ez az ellenfél ugyanaz-e, aki miatt Thrawn csatlakozott a Galaktikus Birodalomhoz, a trilógia maradék két kötete fogja elmesélni nekünk.

onq1obxc9tbsxybcucub-1-1.pngA Chiss Birodalom a nyugalom szigete a Káosz közepén…egyelőre.

 

Összességében egy, az eddigi Zahn-művektől jelentősen eltérő könyvet kaptunk. Az írónak nagy hangsúlyt kellett fektetnie a Chiss Birodalom felépítésére, benne új karaktereket kellett megírnia és mozgatnia, illetve a régi ismerősök fiatalabb és tapasztalatlanabb énjeit is bele kellett illesztenie természetes környezetükbe. A konfliktus, mely a történetszálat mozgatja, szépen lezárul, és annak a szerepének is eleget tesz, hogy a nagyobb képet, a trilógiát elindítsa útjára.

 

A könyv magyarul december 2-án fog megjelenni, Star Wars: Thrawn – Chiss Birodalom – A káosz ébredése címmel. A folytatást október 29-én jelentették be. A Thrawn Ascendancy: Greater Good 2021. május 4-én, hónapra pontosan 30 évvel A Birodalom Örökösei megjelenése után kerül a boltok polcaira angolul.

thrawnascendancy_greatergood_cover_2.jpgA trilógia második kötetének tervezett borítója. A szálak tovább szövődnek, ahogy Thrawnt megpróbálják elnyelni…

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

 

Facebook Comments Box