Egy hét a csillagok alatt: csillagképek világa és hullócsillag-les Ajkán

Egy hét a csillagok alatt: csillagképek világa és hullócsillag-les Ajkán

Helyszín: Ajka, Feketegyémánt u. 5. Csingeri Közösségi Ház

 

Időpont: 2021. augusztus 13. péntek

 

Belépőjegy: ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

 

Program jellege: csillagászati előadás / távcsöves bemutató / hullócsillag-les

 

dscf9088_1.JPG

 

Csillagászati szakkörünkön e heti foglalkozásán a csillagképek mesés világába nyerhettek bepillantást. A vetítéses előadás után távcsöves bemutatóval és hullócsillag-lessel zárjuk az ingyenes programot.

 

Szervező: Bakonyi Csillagászati Egyesület

 

A Bakonyi Csillagászati Egyesület célja olyan interaktív ismeretterjesztő programok fejlesztése amik időjárás és napszak függetlenek. Korábban ezt írtuk az ország legfiatalabb csillagászati egyesületéről:

 

“A Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) üde színfoltja mind a hazai csillagászati, mind pedig az ismeretterjesztői közegnek. Elődjét, az Úrkúti Csillagászati Klubot 2015 tavaszán, a Csillagászat Napja rendezvény kapcsán hozta létre öt lelkes fiatal. Ők előbb Ajkán, majd pedig a környező településeken is sorra tartottak távcsöves bemutatókat és foglalkozásokat. A 2018-tól hivatalosan bejegyzett egyesületként tevékenykedő szervezet repertoárja és küldetése azonban messze túlmutat a csillagászati észleléseken.

 

Ajkán például havi rendszerességgel tartanak különböző csillagászati-űrkutatási témájú klubfoglalkozásokat, amelyeken klasszikus ismeretterjesztő előadások éppúgy helyet kapnak, mint játékosabb programok. Egyebek mellett állandó programjaik közé tartoznak a meteoritbemutatók (16 kg valódi meteoritmintával és több 3D nyomtatású modellel), fizikai kísérletek, valamint programozható, valósághű LEGO marsjáróval történő foglalkozások – utóbbi a mobil terepasztallal és a felszerelt műszerekkel minden korosztálynak tartogat érdekességeket. Mindezen programokkal hétről hétre járják a megyét (vagy ahová éppen meghívják az egyesületet), hogy interaktív eseményeikkel népszerűsítsék a csillagászatot és az űrkutatást, mindeközben pedig élményt is nyújtsanak a résztvevőknek. Mindezt teljesen nonprofit módon: a BCSE programjai mindenki számára ingyenesek, az egyesületnek pedig nincs tagdíja – cserébe elvárás a tagok felé, hogy aktívak legyenek a BCSE működésében, ezzel is erősítve a közösségi tevékenységüket.”


 

További információk az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: 06205565966

Email: [email protected]

Facebook

 

slide-image-1.jpg

 

Facebook Comments Box