2024: Irány a Hold! Cél a Mars…

2024: Irány a Hold! Cél a Mars…

Újra felpörgött az űrverseny! Egyre másra olvasni manapság a magáncégek rakétafejlesztéseiről, Kína űrbéli törekvéseiről vagy éppen a NASA új űrhajóiról. Mindezen fejlemények pedig új, távlati célkitűzéseket is magukkal hoztak. Az USA bő fél évszázaddal az Apollo 11 küldetését követően újra embereket akar juttatni a Holdra; a SpaceX pedig még messzebbre tekintve a Mars meghódításáról álmodik. A közelmúltig mindkét projekttel kapcsolatban ugyanaz az évszám keringett a hírekben: 2024, ami már ijesztően közel van. Sikerülhetnek ezek az ambiciózus célkitűzések? És tényleg beelőzhetik a nagy múltú NASA-t az űr meghódításában?

2024_cover.png

A járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések miatt a csillagászati ismeretterjesztés is az online térbe költözött, egymást érik az előre felvett vagy éppen élő előadások, kérdezz-felelek adások és webcastek. A sorból nem maradt ki a Magyar Csillagászati Egyesület sem, amely az óbudai Polaris Csillagvizsgáló nyitvatartásait pótolja keddenként megjelenő videós tartalmakkal. A december 2-i adás annyiban formabontó volt, hogy először közvetítettük az előadást élőben, teret adva ezzel a nézői kérdéseknek és a technikai kellemetlenségeknek…

 

Az említett online előadást jómagam prezentáltam, a témát pedig a jelen és a közeljövő űrutazási törekvései szolgáltatták: Hold és Mars, NASA és SpaceX, valamint egyetlen céldátum: 2024.

Az introt és a kötelező “Mindenki hall?”-köröket követően maga az előadás 4:40-nél kezdődik, a kérdés-szekció pedig 1:06:40-től hallgatható.

További csillagászati előadásokért érdemes feliratkozni az MCSE facebook-oldalára, ha pedig valaki az űrutazás és rakétatechnológia technikai részletei iránt érdeklődik, akkor a Spacejunkie és a Space Station Guys közös youtube-csatornáját tudom ajánlani.

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fiction-ről egyaránt.

Facebook Comments Box