Thrawn: egy új történet vége és egy régi kezdete

Thrawn: egy új történet vége és egy régi kezdete

Thrawn: egy új történet vége és egy régi kezdete

Könyvbemutató: Thrawn Ascendancy – Greater Good és Lesser Evil

Könyves témával utoljára a 2019-ben jelentkeztünk, akkor Thrawn admirális eredettörténetét bemutató regénysorozat első kötetét mutattuk be. Timothy Zahn azóta befejezte újabb nagyívű trilógiáját: a pandémia hatására a Greater Good című második rész 2021. április 27-én (magyarul Államérdek címen jelent meg októberben), míg a befejező Lesser Evil c. kötet (hazánkban Járulékos veszteség) november 16-án került angolul a boltok polcaira. Tavaly emiatt némi túltengésünk is lehetett Thrawn-ról szóló olvasmányokból, főleg, hogy a zárás igen hosszúra, majdnem 550 oldalasra sikeredett. Könyvbemutató ProfPhysics vendégszerzőnk tollából.

A történet ott folytatódik, ahol abbahagytuk: Yiv tábornok elbukott, és ismét Thrawn aratja le a babérokat. A Chiss Birodalom ennek ellenére továbbra is veszélyben van. Bár a be nem avatkozás elvét megszegő kapitányt nem marasztalják el, a politikai elit egyre nehezebben viseli önfejű akcióit. A továbbiakban a chisseknek belső bomlasztást, illetve annak közvetlen fenyegetéssel megfűszerezett verzióját kell átvészelniük. Az első kötet végén leleplezett főellenségnek, a grysk fajú Jixtus-nak ugyanis nem a nikardunok voltak  az egyetlen fegyvere. Miközben Yiv katonai úton menetelt végzete felé, a grysk egy másik emberét is megbízta a chissek elpusztításával. Az agbui Haplif több bolygón is képes volt olyan belharcokat szítani, melyek végeztével a Grysk Hegemónia ellenállás nélkül bevonulhatott. Őrá várt a feladat, hogy a Kilenc Uralkodócsalád és Negyven Nagy Ház rivalizálását felszítsa, és megingassa az ingatag egyensúlyt, mely fennállt köztük. Mialatt ezek a machinációk akadály nélkül folynak a háttérben, Thrawn a Káoszban vizsgálódva bizonyosodott meg róla, hogy valaki irányította a nikardunokat, ez az információ fontos szerepet játszott abban, hogy az agbuik tervének útját tudta állni. A Greater Good végére főhősünk ismét megmentette hazáját, de önmagát még nehezebb hozta ezzel.

Ezen a ponton érünk a harmadik könyvhöz. Bár a puskaporos hordó nem robbant fel, de már nagyon közel állt hozzá. Thrawn immáron egy olyan konfliktusban vállalt szerepet, ahol három a Negyven Nagy Házból kis híján egymásnak esett. Szorult helyzetét pedig csak tetézte, hogy legfőbb támogatója, a Mitth ház pátriárkája meghalt, helyére pedig az őt tönkretenni kívánó Thurfian került. A politikai helyzet a Chiss Birodalomban rendkívül kiélezetté vált. Ezt kihasználva Jixtus immár személyesen avatkozik be, ám a korábbiakhoz hasonlóan ismét másokat használva fel céljai eléréséhez, a Kilenc Uralkodócsalád hatalmának és ezáltal a birodalom alappillérének megrengetéséhez. Stratégiájának alapja a dezinformációk terjesztése, amelyek egy rivális családok közti szövetség megerősödését mutatnak be – majd fondorlatosan katonai segítséget ajánl. Machinációival és megrendezett összecsapásokkal kezdi megalapozni egy már amúgy is kirobbanófélben lévő polgárháborút, amelynek végén eltiporhatják a meggyengült chiss erőket.

A borítódizájn tervezője is megérdemli a fizetésemelést.

Thrawnon műlik, hogy társai segítségével egy olyan tervvel tudott előállni megállíthatja népe bukását. Előzménytörténet révén a végeredmény persze senkinek nem okozhat meglepetést, aki olvasta a Galaktikus Birodalomban játszódó köteteket: Thrawnt száműzik otthonából, a Birodalom és Palpatine pedig egy taktikai géniusszal gazdagodott. Azonban ahogy az lenni szokott a jó történeteknél, az odáig vezető út legalább annyira fontos, mint a kimenetel.

A Thrawn Ascendancy trilógia második és harmadik kötet kissé elkanyarodott Zahn korábbi munkáitól. Bár az előző öt könyvben is volt, hogy más szemszögéből láttuk az eseményeket, ám azok szinte mindig Thrawn környezetében történtek. Ezúttal azonban a fejezetek nagy része tőle távol, szövetségesei, illetve ellenségei tevékenységét mutatja be. Az emlékek, melyek néha megjelennek, szintén az Agbui, illetve Thrawn egyik barátja tapasztalatain keresztül egészíti ki a korábban leírtakat. A fenyegetés jellegét tekintve nem csoda, hogy a főbb karaktereknek a motivációja és a személyisége jobban kifejtésre került, bár többször is kapunk már-már komikusan sztereotíp jellemeket. Láthatjuk, hogy a hatalomvágy és a vak parancskövetés mekkora gondokat okozhat, illetve, hogy egy józanabb gondolkodású ember mire lehet képes, ha jókor van jó helyen. A történet a Zahntól megszokott  alapos szerkesztési munkát követi: az események hatására egyes szereplők tanulnak hibáikból, fejlődnek, hogy aztán ezzel járulhassanak hozzá a végső konfliktushoz. Üdító módón ez még a Thrawn vesztét kívánó Thurfianra is igaz, mert bár a történések végén örömét leli ellenfele száműzetésében, ám megérti a szerepét és támogatja is őt a végső összecsapásban.

Mindenki kedvenc kék admirálisa.

A könyvek címe is jelentéssel bír. A Greater Good eseményei hatalommal csábított három rivális házat és felveti egy közös ellenség létét. A nagyobb jó érdekében végül erejüket egyesítve gyűrik le a fenyegetést, amelynek során a másik út, az önös érdek szolgálata is elvész. Ezzel szemben a Lesser Evil a Káoszban élő népeket állítja választás elé. Ki a kisebb gonosz a két, magát felsőbbrendűnek tartó faj közül? A kapcsolatot senkivel nem tartó, passzív Chiss Birodalom, vagy a mindenkit leigázni igyekvő Grysk Hegemónia?

Az elmúlt két év alatt végre egy teljes előzmény történetet kaptunk Timothy Zahntól, amelyet a (most már) Star Wars Legendákban nem adott (nem adhatott?) meg nekünk. Megismerhettük a Chiss Birodalmat, és azt, miként lett Thrawn az a személy, aki később Palpatine egyetlen nem-emberi főadmirálisává vált. Összességében érdekes, olvasmányos műveket keptunk, amelyeknek részemről az egyetlen hátulütője a főellenség módszereinek kiszámíthatósága volt A korábban megjelent három könyvvel olyan összekötést kapunk, mely apró kis részleteket és nagyobb volumenű eseményeket is kidolgoz, amivel egy egységes, gyakorlatilag hexalógiát kapunk. Örvendetes továbbá, hogy egy jól kidolgozott háttértörténettel gazdagodott a főszereplő (ami a Legendákból hiányzott), mely kicsit jobban megmagyarázza, miért csatlakozott a Birodalomhoz.

Az előzménytrilógia kötetei egymás mellett.

Ezzel azonban valószínűleg még mindig nincs vége a Zahn Thrawn-projektjének. Az író a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy még szívesen boncolná tovább a Star Wars univerzumának ezen tájékát. Thrawnt pedig könnyen lehet, hogy a Disney+-on élőszereplős formában is viszont láthatjuk az Ashoka sorozatban.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box