Egy hét – és még egy kicsi – a csillagok alatt

Egy hét – és még egy kicsi – a csillagok alatt

Egy hét – és még egy kicsi – a csillagok alatt

Elég közhelyes, de azért többé-kevésbé pontos megállapítás, hogy kiszámíthatatlan időket élünk, és hogy csak abban lehetünk biztosak, ami már elmúlt. Szerencsére azért maradt még egy-két kivétel. Az ilyen kiszámítható dolgok közé tartoznak a nyári hőhullámok, az útfelújítások vagy éppen a tömeg a Balatonon. Ha pedig egy kicsivel távolabbra nézünk, ide sorolhatjuk a Perseida meteorraj érkezésével járó augusztusi hullócsillag esőt, valamint az ennek apropóján megrendezett “Egy hét a csillagok alatt” programsorozatot is, hiszen ez utóbbi már harmadik alkalommal igyekszik minél több emberhez eljuttatni az éjszakai égbolt kémlelésének élményét.

2022.08.04. Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat nyitóeseménye.

A programsorozatot valamivel több, mint 2 évvel ezelőtt indította útjára két szegedi csillagász, Barna Barnabás (a Csillagvizsgáló Blog szerkesztője) és Ordasi András (a Chillagász). Az ötletet pedig az adta, hogy az augusztusi csillaghullás hagyományosan a legnépszerűbb időszak az égbolt történései iránt érdeklődők körében. Érdekes kísérletnek tűnt tehát kipróbálni, hogy egy országos eseménnyel sikerül-e még több emberhez eljutni és közelebb hozni egymáshoz az amatőr csillagászokat és bemutatóhelyeket, illetve a csillagos ég iránt érdeklődő közönséget.

Barna Barnabás, a kezdeményezés egyik ötletgazdája és szervezője.

Az ötlet megszületését néhány hét intenzív emailezés és telefonálgatás követte, aminek eredményeként 2020. augusztusának első felében nagyjából 25 helyszínen tartottak az országban közös hullócsillag lest, távcsöves bemutatót vagy éppen lézeres csillagkép túrát, a becslések szerint mintegy 4000 ember részvételével. Az esemény sorozat olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy már első egy hét végén biztossá vált a folytatás. Felvértezve az első év tanulságaival – különösen azzal, hogy a szervezés több munkával jár, mint pár email kiküldése – 2021 nyarán már kétszer annyi helyszínen élvezhette a körülbelül tízezres közönség a nyári égbolt látványát.

Úgy tűnik, hogy a növekvő tendencia ebben az évben sem fog megtörni. Indulásig már több, mint 80 helyszín jelezte, hogy valamilyen módon részt az idei “egy héten”, ami már csak a nevében egy hetes, a valóságban 10 napon keresztül válogathatunk a programok között. A teljes kínálatot nehéz lenne felsorolni, készült viszont egy interaktív térkép, ahonnan gyorsan kideríthetjük, hogy mikor és milyen esemény zajlik a közelünkben augusztus 5. és 14. között.


Az idei programsorozat megnyitója a 0. napon a Svábhegyi Csillagvizsgálóban volt, ahol a szervezők azt is elárulták, hogy kezdeményezésük céljai között szerepel a csillagász közösség megerősítése és az utánpótlás biztosítása is. A csillagászat ugyanis, hasonlóan szinte az összes többi természettudományos szakmához, veszélyeztetett fajnak számít, évről-évre csökken azoknak az egyetemistáknak a száma, akik ezen a területen képzelik el a jövőjüket. Reményt jelenthet ugyanakkor, hogy a csillagászattal kapcsolatos témák kimondottan szexinek számítanak, hogy mást ne mondjunk, a James Webb Űrtávcsőről szóló hírek, valamint az általa készített első felvételek kivétel nélkül bekerülnek a vezető hírek közé. A kíváncsiság tehát megvan az emberekben, már “csak” szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot a téma iránt érdeklődő fiatal generáció és a csillagász szakma között. Rózsahegyi Márton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársa a lehetőségek széles választékát sorolta fel arra, hogy miként lehet előbb megismertetni, aztán pedig megszerettetni a csillagászatot a különböző korosztályok tagjaival, kezdve akár már az 5-6 évesekkel.

Távcsöves bemutató Nyárasd határában.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egyébként a tavalyi év után idén is kiveszi a részét a programszervezésből, hasonlóan a másik két nagy bemutató csillagvizsgálóhoz, a Bükki, illetve a Bakonyban található Pannon Csillagdához. Bár az általuk szervezett éjszakai bemutatókra a helyek már augusztus elejére beteltek, a nappali programjaikra itt-ott még akadnak szabad helyek. De akkor sem érdemes elkeseredni, ha valaki idén nem jutott be ezekre az eseményekre. A Hortobágytól az Őrségig, Salgótarjántól Bajáig szó szerint az egész országot lefedik a távcsöves és szabadszemes programok, sőt, idén először már az országhatárt is átlépte a kezdeményezés.

Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Perseidákon és a hullócsillagokon túl is akad megfigyelni való ebben az időszakban, legyen szó akár a Holdról, az óriásbolygókról vagy különböző mélyég-objektumokról. Persze a hangulatot és a látványt csak tovább fokozza, ha a városok jelentette fényszennyezést elkerülve kémlelhetjük az eget. Erre kínál lehetőséget a Zselici és a Hortobágyi Csillagoségbolt Park, de különleges hangulatot ígér Szentes belvárosa vagy éppen a Bánki-tó partja, ahol az események idejére lekapcsolják a közvilágítást. Ha pedig valakinek mégse lenne lehetősége eljutni egyik programhelyre sem, akkor is bátran nekivághat, hogy egy pokróccal felszerelkezve és a városi fényeket maga mögött hagyva kutassa fel a hullócsillagokat  a nyári égbolton. A látvány garantáltan ugyanolyan lenyűgöző lesz, mint az, ami tavaly nyáron Dobogókőn fogadott bennünket, ahol meglepetésünkre a kihalt éjszakai hegytető helyett kisebb fajta tömeg és egy hatalmas, az égboltot átszelő hullócsillag fogadott bennünket.

Keresgéljen és válogasson tehát mindenki kedvére a következő egy hétben a programok között, és találkozzunk a csillagok alatt!

Facebook Comments Box