Több mint tízezren a távcsövek mellett

Több mint tízezren a távcsövek mellett

Több mint tízezren a távcsövek mellett

Ezrek kémlelték az eget augusztus 5. és 14. között szerte az országban az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat eseményein: a néha borús időjárás ellenére is közel 15 ezer ember vett részt a mintegy 150 észlelésen. 
Pontos adatok híján nehéz precíz mérleget vonni, de a számos beszámoló alapján úgy érezzük, hogy az idén harmadik alkalommal megrendezett programsorozat elérte céljait: felrázta és bevonta a tudományág népszerűsítésébe a hazai csillagász közösséget, amatőr csillagászok „születtek” és találtak egymásra, továbbá sok-sok gyerek és felnőtt látogató tekint ezután másként az égboltra.

Vizi Péter előadásai a szentendrei csillaglesen (készítette: Mai Péter).

A kiadott sajtóközleményben ilyesmik hangzanak el:

„A gyakorta borult időjárás miatt több eseményt is le kellett mondani, a tervezett 180 programból azért körülbelül 150 megvalósult. Mindezeken átlagosan 70-80 látogató vett részt: a magányos amatőr csillagászok akár 15-30 főt is be tudtak vonzani, egy csoport tipikus bemutatója 50-60 fővel üzemelt és volt jó pár kimagasló est is. Szegeden például közel 500 látogatónak nyújtottunk programot. Ez az idei rekord – árulta el Dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a program egyik alapító-szervezője. – Várakozáson felül teljesített a szentesi könyvtár programja is 300 érdeklődővel, akik az intézmény melletti téren kémlelték az eget. Becsléseink szerint az országos programsorozat keretében a látogatók összlétszáma akár a 15 ezer főt is elérhette.” 

Több száz fős tömeg a Szentes Városi Könyvtár melletti programon.

A megyei lapokat is megjárt beszámoló szerint ezt követően egyedi példákat hoz a bemutatóhelyszínek sikereire, de mi ezt sokkal kötetlenebbül (és terjengősebben) összefoglaltuk az alábbi élő videó-streamben:

Jövőre folytatjuk, de addig is: találkozzunk minél többet a csillagok alatt!

Facebook Comments Box