Magyar Titok: Óriás fekete lyukak és egyéb csillagászati nyalánkságok

Magyar Titok: Óriás fekete lyukak és egyéb csillagászati nyalánkságok

Magyar Titok: Óriás fekete lyukak és egyéb csillagászati nyalánkságok

A hazai kutatások a csillagászat szinte minden területére kiterjednek, így csak idő kérdése volt, hogy  a szakmai eredményeket eredményeket részletező Magyar Titok című műsorunkban szóba kerüljenek az összeolvadó fekete lyukak és a különleges kvazárok is.

A Magyar Titok a 2022-es Csillagok Alatt rendezvénysorozathoz kapcsolódó, kéthetente jelentkező csillagászati hírműsor, amelyben a frissen megjelent, magyar csillagászok által elért új tudományos eredményekből tallózunk, a lehető legszélesebb nagyközönségnek is emészthető mélységben és stílusban.

A tartalomból: Kettős fekete lyuk összeolvadt galaxispárban – mikor olvadnak egybe? /// Gamma-flerező kvazár: a szupermasszív kettős fekete lyukak nyomában /// Jetek nagy vöröseltolódású kvazárokban /// Szauron szeme és az első extragalaktikus forrás interferometriája a Wilson-hegyről /// Sok fiatal csillag kis helyen is elfér /// A WX Cha viselt dolgairól /// Rövid hírek: RR Lyrae-k ugyanolyan fénygörbékkel, de más periódusokkal; Cheops és egy négybolygós rendszer; Cheops és egy forró Jupiter; cefeidák periódusváltozásai; egy szubtörpe 19 perces pulzációval és a csillagfejlődési aspektusok

A Csillagok Alatt videó-projektünk műsorai tisztán audio-formátumban is fogyaszthatóak, például Spotify-on vagy a fontosabb podcast-platformokon. Ha pedig a korábbi Magyar Titok epizódokra vagy kíváncsi, nézz rá az április óta növekvő lejátszási listánkra.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol rendszeresen találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box