Támad a Mars! – a vörös bolygó viselt dolgai az Artemis és a James Webb árnyékában

Támad a Mars! – a vörös bolygó viselt dolgai az Artemis és a James Webb árnyékában

Támad a Mars! – a vörös bolygó viselt dolgai az Artemis és a James Webb árnyékában

A Hold körül köröz a NASA űrhajója, díjakat kaptak magyar csillagászok, valami kígyózik a Napon és Kína egyre többet költ alapkutatásra – csupa érdekes dologról lesz szó a Csillagfényben eheti epizódjában, de legtöbbször mégis csak a közeledő Mars került szóba.

A tartalomból: Berkeley díj a Gaia kollaborációnak! /// Hatod zsiráf, avagy a kanadai tűzgömb, amit megjövendöltek a csillagászok /// Kiszáradt tó fenekén kószál a Perseverance /// Artemis 1 hírek – Az új holdprogram múltja, jelene, és jövője /// James Webb percek: A WASP-39b, a kén-dioxid lelőhelye /// A legelső galaxisok nyomában, 350 millió évvel az ősrobbanás után /// Kötelező szép kép rovat: Galaktikus homokóra /// Az JWST-korszak hajnalának tündöklése a Time magazin címoldalán /// Egyperces híreink: Elkészült az Univerzum legrészletesebb térképe, kincskeresésre fel /// Szuperföld a szomszédban /// 313 rádióteleszkóp az űridőjárás szolgálatában a Tibeti-fennsíkon /// PLAZMAKÍGYÓ! /// Fogyatékkal élő űrhajósjelöltet válogattak az ESA-nál /// Napfogyatkozás a Marson /// Programajánló: Közeleg a Mars! Még mindig! /// Mars fed el egy csillagot, a Hold fedi el Marsot /// Moziajánló – Good Night Oppy /// Közönségkérdések: Túlértékelt Mars? Jönnek nagy hírek a vörös bolygóról? Megéri a felhajtás? /// Hol vannak az óránként 100-as meteorrajok, avagy mi a csoda az a ZHR? /// Hónap pillanata: András műholdas frekvenciát igényelni tanul ///  Barna Pécsre ment a Tudományos Újságírók Klubjától díjat átvenni ///  Bódi Attila ‘Batty’ Junior Prima díjat kapott!

A Csillagok Alatt videó-projektünk műsorai tisztán audio-formátumban is fogyaszthatóak, például Spotify-on vagy a fontosabb podcast-platformokon.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box