Csillagfényben: Fúzió a Földön, szondák a Holdnál, James Webb mindenhol

Csillagfényben: Fúzió a Földön, szondák a Holdnál, James Webb mindenhol

Csillagfényben: Fúzió a Földön, szondák a Holdnál, James Webb mindenhol

Idén utoljára jelentkezett a csillagászati-űrkutatási hírműsor, a Csillagfényben. Az űrszonda- és JWST-domináns hírblokkok mellett ezúttal is kitértünk a közeljövő programjaira, kaptunk izgalmas nézői kérdéseket és magyarázatot fűztünk a leglátványosabb űrtávcső-felvételek mellé.

Évadzáró műsor december 20-án (kedden) 19:30-tól, élőben a Youtube-on, ahol egy top10-es lista keretében beszéljük át az esztendő legizgalmasabb csillagászati-űrkutatási történéseit.

A tartalomból: Visszatért az Orion, és nem csak az, amelyik telente szokott /// A japánok “pónilova” már a Hold túloldalánál jár /// Kereskedelmi holdjáróra fel! /// Ősi marsi cunamik nyomai a vörös homokban  /// Kicsit kicsi, kicsit kocka, de a mienk – Az MRC-100 útnak indul /// Fémfenyőerdő a sivatagban? – Épülnek a SKA rádiótávcsövek /// Értem én fúzió, de mitől megy? – Mérföldkő az energiakutatásban /// James Webb percek: Megtalálták a legtávolabbi galaxist (már megint) /// Titáni felhők a James Webb és a Keck szemén keresztül /// Új csillagokra bukkant A JWST a Déli Gyűrűs-ködben /// Az ikonikus Teremtés oszlopai James Webb színekben /// Programajánló: Rajz- és cikkíró-pályázat a Szegedi Csillagvizsgálóban /// Tündöklő Mars, határozott Jupiter, és hanyatló Szaturnusz /// Quadrantidák – Az év első meteorraja jan. 3-4. éjjelén tetőzik /// Utazó Planetárium és MCSE stand a GOBuda Mallban (dec. 17.) Közönségkérdések: Mi a helyzet a Föld mágneses tengelyének átfordulásával? /// Hogy lehet egy fler hőmérséklete nagyobb, mint a csillagmagé? A hónap pillanata(i):  András megy, utazik, előad, terraformál… 1000 feliratkozó!!! ///  Barna már a jövő évet tervezi, Csillagok Alatt 2023 ON!

A Csillagok Alatt videó-projektünk műsorai tisztán audio-formátumban is fogyaszthatóak, például Spotify-on vagy a fontosabb podcast-platformokon.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box