A csillagász, aki felfedezte az Univerzum gyorsuló tágulását

A csillagász, aki felfedezte az Univerzum gyorsuló tágulását

A csillagász, aki felfedezte az Univerzum gyorsuló tágulását

A Nobel-díjas Adam Riess, a John Hopkins egyetem asztrofizikusa a közelmúltban Magyarországon járt. Utazásának célja elsősorban a Nemzetközi Csillagászati Unió budapesti szimpóziuma volt, de nem csak a konferencián tartott előadást, hanem az MTA székházában is. Utóbbi egy sokkal közérthetőbb, ám rendkívül informatív előadás volt a kozmológiai távolságmérésről, az Univerzum tágulásáról és a sötét energiáról – ezt pedig immáron magyar felirattal is bárki visszanézheti.

Perlmutter, Schmidt és Riess.

A fenti cím kissé csalóka, természetesen nem Adam Riess nevéhez köthető egyedül a kozmológia legjelentősebb felfedezése. Brian Schmidt és Saul Perlmutter társaságában kapta meg a 2011-es fizikai Nobel-díjat a ’90-es évek második felében végzett kutatómunkájáért, amely szupernóvákkal végzett távolságmérések révén bizonyította: az Univerzum régebben lassabb ütemben tágult mint manapság. Ez a felismerés tette szükségessé a sötét energia fogalmának bevezetését is. 

Pillanatkép az MTA-n tartott előadásából: a két korszakalkotó cikk a sötét energia felfedezéséről. (Forrás: MTA)

Riess mind a mai napig rendkívül aktív kutató, nevéhez fűződik például a tavalyi év legtöbbet hivatkozott csillagászat szakcikke. Ebben is, mint az utóbbi időszakban rendre, az extragalaktikus távolságmérési módszerek fejlesztésével foglalkozik, amelynek révén nem csak az Univerzum tágulásának mértéke pontosítható, de remélhetőleg megoldást kínál a modern asztrofizika egyik legfontosabb kihívására, a Hubble-feszültségre is.

Előadása kiváló összefoglalója a témának, laikusok és értők számára egyaránt. Előbbi csoport tagjai az alapoktól ismerkedhetnek meg a kozmológia és a távolságmérés alapfogalmaival és juthatnak el egy logikus gondolatmenet révén a sötét energia létezéséhez; utóbbiak pedig kiváló példáját láthatják annak, miként lehet egy rendkívül nehéz témát közérthetően feldolgozni.

A felirat be/kikapcsolásához kattints a videó alján lévő gombra (a fogaskerék mellett).

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box