Magyar Titok: Űrtávcsöves magyarok és nukleáris asztrofizika

Magyar Titok: Űrtávcsöves magyarok és nukleáris asztrofizika

Magyar Titok: Űrtávcsöves magyarok és nukleáris asztrofizika

A Magyar Titok videóiban Kiss László akadémikus rendre a hazai csillagászat legújabb eredményeit hozza közelebb a hallgatósághoz. A legutóbbi műsor sem múlt el űrtávcsöves adatok feldolgozása és exobolygószat nélkül, de a hazai nukleáris asztrofizika legfrissebb eredményei talán még az ínyenceknek is tartogathat újdonságokat.

A tartalomból: Űrtávcsövek – Cheops: időjárás-jelentés egy igazán forró exobolygón /// Űrtávcsövek – Cheops: mérjük meg egy naprendszeri óriás kisbolygó átmérőjét! /// Űrtávcsövek – Cheops: szuperföld és mini-Neptunusz 90 fényévre levő csillag körül /// Űrtávcsövek – Cheops: mennyire hihetőek a kiszámított eredmények? /// Űrtávcsövek – TESS: 2+1+1 az csillagból is négy /// Űrtávcsövek – Gaia: a számmánia újra fellángol /// A plutónium-244 eredete a korai Naprendszerben /// Az r-folyamat további tesztelése és a csillagok összetétele /// Rövid hírek: sivatagi kirándulás a TESS-űrtávcsővel; egy vízzel borított kőzetbolygó; arany helyett héliumot találtak a gravitációshullám-vadászok; szuperpúpok tevék nélkül.

A Csillagok Alatt videó-projektünk műsorai tisztán audio-formátumban is fogyaszthatóak, például Spotify-on vagy a fontosabb podcast-platformokon.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box