Csillagfényben: A James Webb Űrtávcső mindent megcáfol! (Nem.)

Csillagfényben: A James Webb Űrtávcső mindent megcáfol! (Nem.)

Csillagfényben: A James Webb Űrtávcső mindent megcáfol! (Nem.)

Ha valaki manapság csillagászati híreket böngészik az interneten, garantáltan bele fog futni a James Webb Űrtávcső (JWST) legújabb eredményeit taglaló cikkekbe. A látványos felvételek mellett egyre több tudományos munkáról is olvashatunk, amelyek hol az állukat kereső, hol pedig az aggodalmaktól álmatlanul forgolódó csillagászokat idéznek. Tényleg akkora a baj, hogy az Ősrobbanás elméletét is újra kell gondolnunk? Hihetünk-e egyáltalán egy olyan eszköznek, amely a tudósok egy csoportja szerint totál rossz eredményeket ad az exobolygókat illetően?

A Csillagfényben c. műsorunkban rendre azokat a csillagászati híreket elemezzük, amelyek a hazai mainstream médiában is helyet követeltek maguknak. Ezúttal sem hiányozhatnak az állandó rovatok, mint például a programajánló, a nézői kérdések megválaszolása vagy a személyes csillagászati pillanatunk az utóbbi hetekből – ami ezúttal inkább az űrkutatási, de hát mi már csak ennyire nyitottak vagyunk.

Mármint a DART szonda becsapódása a célpontként kiszemelt aszteroidába.

A tartalomból: A világvége főpróbája, avagy a 6 mázsás billiárdgolyó esete az aszteroidakettőssel (DART-misszió) /// Újabb magyar kisbolygók az égen /// Nevezzünk el exobolygót! /// Bizánci pénzérmén a tiltott szupernóva – az SN1054 hagyatéka /// Az ősrobbanás megtörtént, még ha az internet népe nem is hiszi /// Teljesen félreértjük a James Webb adatait? /// CO2 egy exobolygó légkörében a Webb megfigyelései nyomán /// James Webb képek minden mennyiségben /// A hónap pillanatai /// Közönségkérdések /// Kozmikus robbanások veszélyei a bolygónkra /// Az olivin rejtélyei és a földi víz származása /// CNO-ciklussal való energiatermelés a korai Univerzum csillagaiban? /// Égi jelenségek és programajánló

A Csillagok Alatt videó-projektünk műsorai tisztán audio-formátumban is fogyaszthatóak, például Spotify-on vagy a fontosabb podcast-platformokon.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box