Csillagfényben: Bajban a kínai Mars-program, de legalább van fényes üstökös!

Csillagfényben: Bajban a kínai Mars-program, de legalább van fényes üstökös!

Csillagfényben: Bajban a kínai Mars-program, de legalább van fényes üstökös!

Újra itt van a Csillagfényben, immáron a második évaddal! A koncepció változatlan: az elmúlt hetek csillagászati-űrkutatási híreiből szemezgetünk, majd mindezeket elmagyarázzuk, megrágjuk, kontextusba helyezzük. Az év első műsorában két hírrel is képviselteti magát Kína, kivesézzük az amatőrtávcsövek Iphone-ját, és természetesen észlelési ajánlóval is készültünk, hiszen nyakunkon a csaknem szabad szemes ZTF-üstökös!

A tartalomból: A C/2022 E3 (ZTF) üstökös érkezése /// A (Tejútrendszer) végső határ(a) /// Kína bajban a Marson – A Zhurong és Tianwen-1 sem válaszol /// A Tibeti fennsíkot benövik a távcsövek /// Szellemes kép az ESO 60. születésnapjára a VLT-vel (Kúp-köd, NGC 2264) /// Heteken belül megtudjuk, ki a négy hun, aki orbitra kerülhet  /// Egy távcső, ami nem hagyja, hogy belenézzünk (Unistellar: Equinox-2) /// Jupiter méretű, fénysebesség tizedével haladó űrhajók gravibábjai nyomában /// Az élet hiányának nyomában az Enceladus vízgejzírjein át ///
Programajánló: Égi látványosságok (Mars, Jupiter, Vénusz, ZTF) /// A Szegedi Csillagvizsgáló téli különleges alkalmai /// Újabb pályázati lehetőség a Szegedi Csillagvizsgálóban /// MANT – ESA pályázatíró workshop /// A hónap pillanatai: András dolgos, és kevésbé dolgos pihenő időszaka Bakonybélben és Zalában /// Barna befejezi az Expanse sorozatot (a könyveket), és izgalmas esszéket bírálhatott

A Csillagok Alatt videó-projektünk műsorai tisztán audio-formátumban is fogyaszthatóak, például Spotify-on vagy a fontosabb podcast-platformokon.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box