Kisbolygó-eltérítést nem, de gyémántesőt egész jól tudunk jósolni

Kisbolygó-eltérítést nem, de gyémántesőt egész jól tudunk jósolni

Kisbolygó-eltérítést nem, de gyémántesőt egész jól tudunk jósolni

Ismét összegyűjtöttünk és rövid hírek formájába gyúrtunk össze öt csillagászati sztorit az elmúlt hetekből. Látványos együttállás, meglőtt aszteroida, lencsevégre kapott exobolygó és elmélet-döntögető galaxisok – de semmi pánik, az Ősrobbanás nincs veszélyben.

Két fényes bolygó a város felett. (Forrás: Győrfi Ákos)

Együttállások lépten-nyomon

Február végén látványosan (értsd: estéről estére) közeledett egymáshoz a nyugati horizontot uraló két pötty. A fényesebb a Vénusz (Esthajnalcsillag), amely Nap körül pályáján látszólag távolodik a csillagunktól, míg kicsivel felette a Jupiter látszott. Február 22-én csatlakozott hozzájuk a Hold, amely éppen a két bolygó között helyezkedett el (majd folytatta útját „felfelé”, távolodva a horizonttól.

A Jupiter és a Vénusz közeledése március 1/2-ig tartott, ezen a két estén valóban rendkívül közel látszott a két fényes planéta, a későbbiekben pedig már „helyet cserélve” távolodni látszottak. A jelenséget rengetegen örökítették meg (a Csillagvizsgáló Blog Facebook-oldalán is számos felvételt találni), ám az “együttállás” nagy látómezejű távcsövön keresztül nézve volt a leglátványosabb. Kellő nagyítás mellett akár egyszerre lehet megfigyelni a Jupiter négy nagy holdját és a Vénusz bolygókorongját is.

Jupiter, holdak, Vénusz – minden együtt. A “sugarak” a képalkotási hibának tudhatóak be. (Forrás:  Giuseppe Donatiello)

Óriásgalaxisok az Univerzum hajnalából

Friss tanulmány jelent meg a Nature folyóiratban a James Webb Űrtávcső által tavaly júliusban megfigyelt ősi galaxisokról. A kutatók ezúttal már nem csak a hat galaxis távolságát, és ezáltal korát tudták jól meghatározni (mindössze 5-700 millió évvel az Ősrobbanás utáni állapotban voltak észlelhetőek), hanem a tömegüket is. Ez utóbbi pedig komoly meglepetést tartogatott, ugyanis a várt kis méretű bébi-galaxisok helyett, nagy tömegű óriásokat találtak. A korábbi feltételezésekhez képest kb. százszor nagyobb tömeg „állt össze” csillagok formájában ezeken a helyeken, ami már csak a rendelkezésükre álló rövid idő miatt is meglepő. A hírportálokon gyakran „Universe Breaker”-ként hivatkoznak ezekre a galaxisokra, utalva arra, hogy első ránézésre szembe mennek a kozmológia eddigi eredményeivel. Valószínűbb azonban, hogy nem az Univerzum fejlődését (és korát) értjük félre, hanem a galaxisok kialakulásával kapcsolatban tökéletlenek az eddigi elméletek, hiszen ez utóbbi folyamatot még nem volt alkalmunk megfigyelni.

Akad egy harmadik feloldása is a fenti problémának: ha kiderül, hogy valójában nem galaxisokat, hanem primordiális (tehát nem csillagrobbanásokból származó) szupernagy tömegű fekete lyukakat figyeltek meg a James Webb felvételein. Erre a kérdésre szintén az infravörös űrtávcső mérései adhatnak választ, de már a jóval időigényesebb spektroszkópia útján.

A fenti képen az említett hat galaxis látható a James Webb Űrtávcső felvételein. A nagy távolságuk miatt más galaxisokhoz képest jóval vörösebb színűek. (Forrás: NASA, ESA, CSA, I. Labbe / G. Brammer)

Újabb exobolygó lencsevégen

A mai napig hivatalosan 5272 exobolygót (vagyis más csillag körül keringő planétát) fedeztek fel. Ezek közül legnagyobb arányban a Neptunusz-méretű égitestek képviseltetik magukat; nagyjából 1600-1600 Jupiter-típusú exobolygó és szuper-Föld akad a felfedezések között és 195 Föld-szerű bolygó egészíti ki a mintát. A felfedezések szinte mindegyike közvetett úton történt, vagyis – saját fénye híján – nem a bolygót, hanem a bolygó csillagára gyakorolt hatását lehetett kimutatni. Mintegy két tucat esetben azonban közvetlen detektálás is lehetséges volt, vagyis kép készülhetett egy távoli világról.

Ez a rövid lista bővült egy újabb lefotózott exobolygóval, a mindössze 24 millió éves AF Leporis körül keringő b jelű bolygóval. A kutatók először asztrometriai módszer révén jutottak arra következtetésre, hogy a Naphoz hasonló AF Leporis pozíciója egy nagy tömegű objektum gravitációjának hatására változik rendre (persze csak egy icipicit). Ezt követően az ESO 8.4 méteres teleszkópjára szerelt és adaptív optikával megtámogatott Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch instrument (SPHERE) műszerével néztek rá az AF Leporis-ra, a csillag fényét pedig egy speciális koronográffal takarták ki (sötét régió a kép közepén). Az eredmény egyértelmű: az AF Leporis b valóban ott van a csillaga mellett (balra felfelé), kb. a Szaturnuszénak megfelelő 1,5 milliárd km-es távolságban. A bolygó tömege kb. háromszorosa a Jupiterének, amellyel az eddigi legkisebb a direkt képalkotással megfigyelt exobolygók közül.

Középen a kitakart csillag, szerteszét piros-feketével a mérési zaj, de bal oldalon egyértelműen ott a bolygó! (Forrás: ESO/Paranal Observatory)

Mi történt a meglőtt aszteroidával?

2022. szeptember 26-án a NASA DART szondája tervszerűen ütközött a Dydimos-Dimorphos kettős kisbolygó kisebbik tagjával. A cél az aszteroida pályaváltozásának nyomon követése volt, földfelszíni obszervatóriumok, űrtávcsövek és amatőrcsillagászok segítségével. Öt hónappal később megjelentek az első szakmai publikációk is az ütközés utóhatásáról, amelyeket egytől egyig a legrangosabb természettudományos folyóirat, a Nature közölt.

Ezekből többek között az derült ki, hogy a DART becsapódását elszenvedő Dimorphos átlagos sűrűsége 2100 és 2700 kg/m3 közötti (nagyjából fele a földinek), ami egy lazán kötött sziklahalomnak feleltethető meg. Az elemzések szerint a kisbolygó nagyobb lendületre tett szert az ütközés nyomán, mint amennyit a szonda közvetlenül átadott neki. Ennek oka a kidobódott anyag irányában keresendő, ami éppen ellentétes volt a DART beérkező mozgásával, így egy fékező rakéta mintájára tovább lassította a sziklát. A löket a vártnál jóval alacsonyabb pályára állította a Dimorphost a Dydimos körül, mintegy 33 perccel lerövidítve a keringési idejét – miközben az eredeti becslések kb. 2 percet jósoltak.

A felvételeket a Hubble-űrtávcső készítette a becsapódást követő órákban. (Forrás: NASA / ESA / STScI, Jian-Yang Li (PSI); Joseph DePasquale (STScI))

Tényleg gyémánteső hullik az óriásbolygókon?

Az óriásbolygókkal kapcsolatban a tudományos ismeretterjesztő művek egyik gyakran hangoztatott érdekessége, hogy légkörükben gyémántokból álló eső hullik. Bár a jelenséget nagy távolságból természetesen nem tudtuk még közvetlenül megfigyelni, a számítások szerint az Uránusz és a Neptunusz légköre alatt húzódó folyékony köpeny valóban ideális lehet a gyémántok kondenzálódására. Egy újonnan publikált modellezés szerint a szén csak a hőmérséklet-nyomás paramétertér egy rendkívül kis tartományán különül el a hidrogéntől, megnyitva az utat a rendkívül kemény módosulattá válás felé. Ezek a körülmények azonban a két kék bolygó közül csak a Neptunuszon fordulnak elő – ez pedig meg is oldana egy évtizedes problémát.

A Voyager 2 űrszonda 1986-os és 1989-es elhaladásai során ugyanis megfigyelték, hogy míg az Uránusz ugyanannyi sugárzást bocsájt ki, mint amennyi a rá eső napfényből következik, addig a Neptunusznál infravörös többlet volt kimutatható. Utóbbi bolygó maga nem termel energiát (legalábbis a kifejezés klasszikus értelmében nem tud ilyet), hanem arról van szó, hogy a bolygó külső részeiből jelentős anyag hullik a mag felé. Ilyenkor a helyzeti energia először mozgásivá alakul, majd a súrlódás következtében hővé (hasonlóan a földi légkörbe érkező meteoritokhoz), amely végül infravörös sugárzásként hagyja el a Neptunuszt. A sejtés szerint ez a befelé hulló anyagot nem más alkotja, mint a gyémántszemcsék – mivel pedig utóbbiak nem alakulnak ki az Uránuszon, így infravörös többlet sem mutatkozik.

A gyémántok nem a légkörben, hanem a folyékony rétegben hullanak alá.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol napi rendszerességgel találhatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box