Nem, már megint nem az idegenek nyomát találta meg a harvardi csillagász…

Nem, már megint nem az idegenek nyomát találta meg a harvardi csillagász…

Nem, már megint nem az idegenek nyomát találta meg a harvardi csillagász…

A nyár végén ismét hallatott magáról Avi Loeb. Az egykori harvardi kutató, aki az utóbbi években azzal került a médiafigyelem középpontjába, hogy az elsőként felfedezett, csillagközi térből érkező objektumot (az ‘Oumuamua) idegen űrhajóként azonosította, mostanság egy 2014-es meteorral, a CNEOS 2014-01-08 (IM1) foglalkozott behatóbban.

Avi Loeb valóban sikeres kutatóprofesszor volt a Harvardon, igaz nem az aszteroidák, hanem a kozmológia területén. Az Naprendszeren kívülről érkező ‘Oumuamua aszteroida (vagy üstökös) kapcsán tett állításaival, amelyeket nagy sikerű könyvében foglalt össze, még nem is lett volna nagy baj. A tudományos közélettől érkező kritikákra adott válaszai és az azóta folytatott kampánya azonban sok szempontból problémás és meglepően tudománytalan.

Loeb állítása szerint a Pápua Új-Guinea közelében a tengerbe csapódott bolida (=tűzgömb, fényes meteor) egyértelműen intersztelláris eredetű, amiben akár még lehetne is igazság, tekintetbe véve a égitest becsapódási irányát és viszonylag nagy sebességét (bár ezen paraméterek bizonytalansága igen nagy, így leginkább csak egy kósza becslésről beszélhetünk). Augusztus 29-én megjelent írásában (ami nem ment keresztül az ilyenkor szokásos ellenőrzésen és szakfolyóiratban sem publikálták) pedig már azt közölte, hogy a becsapódás helyszínén, az tenger mélyén talált fém gömböcskék minden bizonnyal idegen technológia eredményei…

A CNEOS 2014-01-08 (IM1) bolida egy fényes, kb. fél méteres aszteroida volt, amely 2014-ben nemzetközi vizeken csapódott az óceánba. A bolida “maradványait” a vagyonos üzletemberektől származó adományokból működő Galileo Project emelte ki a mélyből.

A héten azonban két, ténylegesen a témában dolgozó kutató, Steve Desch (Arizona State University) és Alan Jackson (Towson University) megtették Loeb-nek és a tudományos közösségnek azt a szívességet, hogy részletes peer-review-nak, vagyis szakmai kritikának vetették alá a “korszakos felfedezést”. Nem meglepő módon úgy találták, hogy a pici gömbök izotóp-elemzése teljesen összhangban van azok naprendszerbeli eredetével; sőt, még a Loeb által gyanúsnak vélt magas lantán- és urán-szint sem rendkívüli, több hasonló, a “környékünkről” származó meteoritban is kimutattak már ilyesmit. Sőt, a friss tanulmány szerint nem csak a 2014-es bolida intersztelláris származása kérdőjelezhető meg, hanem az is, hogy a tengerfenéken talált gömböcskék valóban összefüggésbe hozhatóak-e a meteorittal. Sőt (másodszor!), a legvalószínűbb a magyarázat a “fura” gömbökre meglepően egyszerű: ipari szennyezés.

A milliméteres méretű fémes gömbök, amelyek összetétele gyanúra adott okot. (Forrás: Avi Loeb / Medium)

Bár Loeb-öt valószínűleg nem fogja visszavetni Desch és Jackson elemzése, a kutatók az írás végén emlékeztették egy 2021-es nyilatkozatára “Ha valaki odajön hozzám, hogy ‘ezen tudományos bizonyítékok alapján az én elméletem valószínűbb, mint amit állítasz’, akkor azon nyomban összetépem a tanulmányomat!” – mondta akkor Loeb a Guardian-nek.

A szerzők kíváncsian várják, hogy legalábbis metaforikusan megtörténik-e majd az online Loeb-anyagok széttépése?

Avi Loeb “felfedezése”: Discovery of Spherules of Likely Extrasolar Composition in the Pacific Ocean Site of the CNEOS 2014-01-08 (IM1) Bolide

Desch & Jackson válasza a fenti cikkre: Critique of arXiv submission 2308.15623, “Discovery of Spherules of Likely Extrasolar Composition in the Pacific Ocean Site of the CNEOS 2014-01-08 (IM1) Bolide”, by A. Loeb et al

Mindez a fentieknál sokkal szarkasztikusabb tálalásban: Free Thought Blogs: Pharyngula

A Galileo Project mélytengeri horgászat közben.

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el a Csillagvizsgáló Facebook oldalára is, ahol immáron újra rendszeresen olvashatsz csillagászati és űrkutatási híreket, látványos felvételeket és egyéb aktualitásokat – tudományról és science fictionről egyaránt.

Facebook Comments Box